WOZ-waarde stijgt fors!


WOZ-waarde stijgt dit jaar gemiddeld 17%

Door de flinke stijging van de huizenprijzen afgelopen jaren, gaat ook de WOZ-waarde van woningen in 2023 met gemiddeld 17% omhoog. Voor veel huiseigenaren een verrassing, omdat de verkoopprijzen van woningen op dit moment juist dalen. Dit lijkt een tegenstelling, maar de WOZ-waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning een jaar eerder, op 1 januari 2022.

Controleer je WOZ-waarde

De WOZ-waarde van een woning is de basis voor onder andere de onroerendezaakbelasting (ozb), de waterschapslasten en het eigenwoningforfait (bedrag dat je bij je belastingaangifte bij jouw inkomen telt).
Als de WOZ-waarde te hoog is, zijn deze aanslagen ook te hoog. Daarom is het belangrijk te controleren of de vastgestelde WOZ-waarde klopt. Gemiddeld levert iedere €10.000 verlaging van dit bedrag een jaarlijkse besparing op van €50. 

Bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde

Ben je van mening dat je WOZ-waarde te hoog of te laag is? Dan kun je daartegen bezwaar maken.
Een hoge WOZ-waarde kan in sommige gevallen ook gunstig zijn voor een lagere hypotheekrente, of bij verkoop van het huis.

3 manieren om je bezwaar kenbaar te maken:

  1. Bellen met de gemeente. Heb je het vermoeden dat de WOZ-waarde niet klopt? Neem contact op met je gemeente. Dat bespaart vaak tijd, papierwerk en kosten. En je krijgt te horen hoe de gemeente de WOZ-waarde heeft vastgesteld. Doe dit op tijd zodat je tijd overhoudt om eventueel alsnog een bezwaar in te dienen. 
  2. Zelf bezwaar maken. 
  3. Bezwaar maken uitbesteden. Laat het bezwaar maken over aan een gespecialiseerd bureau. 


Bron: Vereniging eigen huis.