Kosten koper

Boven op de koopprijs van je nieuwe woning komen nog een hoop kosten, zoals de kosten die je maakt om eigenaar van de woning te worden. 
We leggen je hier precies uit waar je rekening mee moet houden!


Wat valt er onder de kosten koper?

Allereerst de overdrachtsbelasting:
Bij het kopen van een woning betaal je overdrachtsbelasting. Dit is 2% van de koopsom. Ben je jonger dan 35 jaar en ga je de woning als hoofdverblijf gebruiken? Dan kun je eenmalig gebruik maken van een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Deze vrijstelling geldt alleen voor woningen met een aankoopprijs tot € 440.000 (2023).
Is de woning duurder? Dan geldt het tarief van 2%. 

En de notariskosten:
De notaris maakt de rechtsgeldige aktes op: Transportakte en de hypotheekakte. Elke notaris heeft eigen tarieven hiervoor. Ook worden er kosten in rekening gebracht voor het inschrijven van de aktes bij het kadaster.


Aanvullende kosten:

  • Bouwtechnische keuring: Zeker aan te raden bij een bestaande woning, het geeft je een stuk zekerheid over de staat van de woning en de te verwachten kosten in de toekomst. Je kunt rekening houden met een prijs tussen 275,- en € 425,-
  • Taxatie: Over het algemeen kun je uitgaan van een bedrag van tussen de € 550 en € 1.000, afhankelijk van het aantal uren dat een taxateur aan een rapport kwijt is. Er zijn 4 hoofdkostenposten inbegrepen in de prijs: de validatiekosten voor het NWWI, de aanschaf van een verplicht bodemrapport, de kosten voor de taxatiesoftware en de btw.
  • Kosten bankgarantie: De verkoper heeft recht op een waarborg van 10% van de totale koopsom.
  • Advies- en bemiddelingskosten hypotheek: Rekent de adviseur een vast bedrag, dan weet je meteen waar je aan toe bent: meestal tussen de € 1.500 en € 3.000. Werkt hij met een uurtarief, maak dan duidelijke afspraken en leg deze schriftelijk vast.
  • Makelaarskosten: De makelaarskosten voor een aankoopopdracht zijn lager dan voor een verkoopopdracht en je kunt vaak over de prijs onderhandelen.